Ribeye low and slow kamado

Is ribeye het lekkerste vlees van een rund? Het staat in ieder geval wel in mijn top 3. Met dit recept zoeken we de pure smaak, zonder al te veel toevoegingen en dit prachtige stuk vlees. Volg de stappen en je krijgt een heerlijk smaakbeleving. Met alleen wat geduld.

We gaan de ribeye reversed sear klaarmaken. Met de methode je ervoor dat het vlees eerst langzaam opwarmt waarna je de steak afgrilt voor de mooie bruine korst. Deze manier van bereiden zorgt voor een gelijkmatige garing.

Zorg voor een dik stuk. Niet zo platgeslagen dun stukje, dan werkt het langzaam garen niet. Zie foto voor een idee van het stuk vlees. Koop eventueel een dikker stuk en snij dit in porties.

Recept Afdrukken
Ribeye low and slow kamado
Keuken Nederlands
Kook Tijd 45-60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Keuken Nederlands
Kook Tijd 45-60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
Low and slow naar 45 graden
 1. Breng de kamado naar 140 graden. We gaan het eerste gedeelte indirect doen en het tweede gedeelte direct. Als je een zogenaamde divide and conquer set hebt, dan leg je een halve maan om indirect te garen. Heb je dat niet? Geen ramp, je haalt na het eerste gedeelte de platesetter gewoon weg om te kunnen grillen.
 2. Leg de ribeye (of meerdere) direct het de koelkast op je rooster. Geen rub, geen marinade en het vlees hoeft niet eerst op kamertemperatuur te komen. Dat gebeurt vanzelf via de langzame garing.
 3. Als je een kerntemperatuur van 45 graden hebt bereikt haal je de ribeye van de kamado. Leg dit even op een bord, we gaan nu de kamado klaarmaken voor het grillen en ondertussen kan het vlees even rusten. 5 tot 10 min. rusten bij iedere vlees zorgt ervoor dat de sappen terugstromen in het vlees en dit komt de malsheid ten goede.
Grillen voor kortstje
 1. We gaan nu grillen, dus als je een volledige platesetter hebt gebruikt voor het indirecte gedeelte dan moet je die uit de kamado halen. Breng nu de kamado naar een hogere temperatuur. 200 tot 300 graden is prima.
 2. Als het vlees zo'n 10 min. gerust heeft dan kun je gaan grillen. Dit is een beetje een kwestie van gevoel. Grill per kant steeds 90 seconden tot 2 minuten en draai dan het vlees om. Meet steeds tussendoor de kerntemperatuur, als deze 55 graden is dan heb je de perfecte temperatuur voor een ribeye bereikt.
Serveren
 1. Haal de ribeye van de kamado. Rusten hoeft nu niet meer. Bestrooi de steak flink met wat zeezout en smeer de ribeye flink in met kruidenboter. Als smeltende trekt de boter in het vlees voor extra malsheid en smaak.
 2. Het leukst is om de ribeye op een plank alvast te trancheren (mooi snijden) en dit vervolgens uit te serveren. Eet smakelijk!

2 comments on “Ribeye low and slow kamadoAdd yours →

 1. WOW, gedaan zoals hierboven beschreven alleen stukje/Homp vlees van zo’n 1000gram had ik en laatste stukje moest alleen ff langer bij 250 graden. Maar wat was hij mals, top ! Normaal leg ik het vlees NOOIT zo uit koelkast op de Kamado.

 2. 900 gram gerijpte rib eye volgens dit recept bereid.
  Lekker mals met een heerlijke korst.
  Bedankt voor het delen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *