Spareribs low & slow

Spareribs zo boterzacht gegaard dat het vlees van de ribben afglijdt. Met de 3-2-1 methode lukt het. Dit recept is voor de kamado, maar kan ook prima in een rookkast. De procedure is hetzelfde. Je gaart eerst 3 uur de voorbereide spareribs, dan 2 uur stomen in aluminiumfolie en dan nog weer een uur gelakt garen. Ondertussen zorg je er met wat trucjes voor dat je een fantastische smaak hebt en het vlees boterzacht is.

Recept Afdrukken
Spareribs low & slow 3-2-1
Keuken Nederlands
Prep Tijd 30 min
Kook Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Keuken Nederlands
Prep Tijd 30 min
Kook Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
Ruim van te voren:
 1. Minimaal 8 uur van tevoren, handiger is om het de avond van te voren te doen. Rub de spareribs in met je favoriete rub. Zelf gebruik ik altijd Hubby's dry rub voor spareribs. Eenvoudig te maken en alle belangrijke kruiden zitten er in, zodat je een heerlijke smaak aan je spareribs krijgt.
Spareribs-Day:
 1. Al met al gaan je spareribs zo'n 6 uur garen. Zorg dus dat je op tijd begint! Je hebt ook wat tijd nodig om je kamado op temperatuur te krijgen, houd hier rekening mee. Haal ongeveer een uur van te voren de spareribs uit de koelkast zodat deze een beetje richting kamertemperatuur kunnen gaan.
 2. Breng je kamado naar 110 graden, deze temperatuur moet je de hele gaar periode een beetje vasthouden. We gaan indirect garen, dus plaats de zogenaamde plate-setters in de kamado en houd de temperatuur op 110 graden.
Fase 1: 3 uur garen
 1. Leg de spareribs op het rooster met de bolle kant naar boven. Denk erom we garen indirect, dus onder het rooster heb je de platesetter geplaatst.
 2. Plaats een lekbak met tenminste 200 ml appelsap op de platesetter. Dit zorgt ervoor dat de appelsap langzaam verdampt en in het vlees trekt. Hier wordt het super mals van en voorkom je uitgedroogde spareribs. Appelsap is sowieso een onmisbaar element bij garen van vlees. Daarover later meer.
 3. Vanaf 1 uur kwast je iedere half uur de spareribs ruim in met de mob saus. Je hoeft alleen de boven- en zijkanten te doen.
Fase 2: 1,5 tot 2 uur stomen
 1. Haal na 3 uur de spareribs van de kamado. Verpak de spareribs per stuk in aluminiumfolie. Zorg er wel voor dat er 4 eetlepels in de folie mee verpakt worden. Zorg dat het een goed gesloten pakketje is en leg alle ingepakte spareribs terug op de kamado.
 2. Wat er nu gebeurt is dat de appelsap die ook in het pakketje zit, grotendeels gaat verdampen en dit trekt in het vlees. Het zure en zoete van de appelsap zorgt ervoor dat je vlees heerlijk mals wordt. Dit werkt niet alleen met spareribs, maar met veel soorten vlees. Je kunt ook een plantenspuit vullen met een beetje appelsap en af en toe het vlees besprayen.
Fase 3: 1 uur garen
 1. Pak na een 1,5 tot 2 uur stomen de spareribs uit het aluminiumfolie. Wees voorzichtig, door het stomen is het heel warm. En wees lief voor het vlees, want dit is inmiddels al zo zacht dat het makkelijk van de botjes valt.
 2. Leg de spareribs opnieuw op de kamado, zorg ervoor dat er nog wat appelsap in de lekbak zit. En sluit de kamado.
 3. Na 20 minuten smeer/kwast je de spareribs ruim in met je favoriete barbequesaus. Boven- en zijkanten. Hierdoor gaan de suikers karameliseren en krijg je nog iets van een krokantje aan je heerlijk malse spareribs.
 4. Als het laatste uur voorbij is, is het tijd om te smullen. Een waarschuwing: je familie, vrienden, kennissen, zullen je regelmatig lastig vallen om nieuwe porties. Eet smakelijk!

0 comments on “Spareribs low & slowAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *